Slide thumbnail
Slide thumbnail

Living Lab Moncayo

El Moncayo és una joia micològica que atresora una gran diversitat i singularitat dels hàbitats productors de bolets. Compte amb més de 12.000 hectàrees de Pinars, fagedes, rouredes, abeduls, rebollars, alzinars, prats i pastures en què podem trobar espècies de les més cobejades pel seu interès socioeconòmic, com els fongs (Boletus grupo edulis), els rebollons (Lactarius grupo deliciosus), rossinyols ( Cantharellus spp), gossets (Calocybe gambosa), les orelles (Amanita caesarea), angules de muntanya (Craterellus spp), mussols (Hygrophorus marzuolus), múrgoles (Morchella spp), bolet de card (Pleurotus eryngii) …. A més de les preades tòfones, tant la tòfona negra (Tuber melanosporum) com la tòfona d’estiu (Tuber aestivum).
Pocs massissos muntanyosos concentren tal diversitat i qualitat d’espècies fúngiques i singularitat d’hàbitats en un espai tan proper i accessible a nuclis importants de població d’alta tradició recol·lectora com el País Basc, Navarra, la Rioja i la mateixa ciutat de Saragossa, cosa que fan de Moncayo una de les zones d’Espanya de gran potencial micoturístic. No obstant això, la seva condició d’espai protegit, la seva mida discreta i les limitacions d’accessibilitat fan molt necessari que qualsevol projecte de desenvolupament micoturístic al Moncayo es faci de forma ordenada, racional i amb criteris cientificotècnics .
A l’atractivitat micològica del Moncayo se suma l’afició i la col·laboració de la població local, que compta amb una Associació Micològica pròpia, amb museu micològic i amb jornades micològiques . Cal destacar la riquesa històrica patrimonial i la capacitat hotelera de l’entorn del Moncayo i la gastronomia, amb presència de restaurants que ofereixen cuina micològica de qualitat.
Per això, la figura del Parc Micològic pot ser una eina que permeti aprofitar totes les oportunitats i sinèrgies de desenvolupament rural proporcionades pels fongs silvestres i contribuir a millorar lexperiència micològica respectant lentorn i afavorint la població local.
El projecte Mycotour , impulsat pels socis de l’European Mycological Institute (EMI), proposa aplicar la metodologia dels “Living Labs” promovent entorns de discussió i intercanvi de bones pràctiques amb l’objectiu de crear i millorar conjuntament un projecte concret. En aquest cas, la creació dun Parc Micològic que permeti posar en valor de forma racional el potencial micoturístic del territori del Moncayo i generar noves oportunitats de negoci per a la població local.
Per això, el Living Lab del Moncayo comptarà amb gestors i propietaris forestals, agents de desenvolupament rural, associacions micològiques, cuiners i científics vinguts d’Aragó i altres zones d’ Espanya, França, Itàlia, UK, Suïssa i Austràlia amb experiència a l’ecologia, gestió i valorització dels recursos micològics. Durant les dues intenses jornades de treball, se celebraran taules rodones , conferències i debats on donar a conèixer els casos d’èxit en altres territoris similars i poder buscar les millors recomanacions per a la zona del Moncayo de comú acord amb els agents locals.

LIVING-LAB PROJECTE MYCOTOUR

7 i 8 de maig 2024

Cap a una xarxa internacional de Parcs Micoturístics (Fungi Friendly Forest):
Presentació del Parc Micològic del Moncayo.

Coordinació tècnica:

Fernando Martínez Peña. Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó; Rubén Escribano Gil de Gómez. Associació de Parcs Micològics d’Aragó (MicoAragó) i Joaquin Latorre Minguell. European Mycological Institute (EMI).

Programa. Dia 7 de maig. Entrada lliure fins a completar aforament.

Saló polivalent de l’Ajuntament de Sant Martí de la Verge del Moncayo (Saragossa, Aragó , Espanya).

16:30 h

Inauguració

Manuel Blasco
Conseller de Medi Ambient i Turisme. Govern dAragó.
Jacob Ramírez
Parc Micològic del Moncayo. President de la Comarca de Tarazona i el Moncayo i Alcalde de Sant Martí de la Verge del Moncayo.

16:45 h

El Projecte Mycotour: vertebració i internacionalització del micoturisme al medi rural

Fernando Martínez Peña
Investigador Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó.

17:00 h

La Xarxa de Parcs Micològics d’Aragó ( www.micoaragon.es ): Presentació del Parc Micològic del Moncayo
Rubén Escribano Gil de Gómez
Tècnica Associació de Parcs Micològics d’Aragó (MicoAragó).
Ricardo Forcadell
CEO Qilex. Consultoria forestal, Terol.

17:30 h

Taula rodona: “Paper dels gestors i propietaris forestals en la creació i el funcionament dels Parcs Micològics”
Jacob Ramírez
Parc Micològic del Moncayo. President de la Comarca de Tarazona i el Moncayo i Alcalde de Sant Martí de la Verge del Moncayo.
Enrique Arrechea Veramendi
Cap del Servei de Planificació i Gestió Forestal. Govern dAragó.
David Villada
Cap de Servei de Promoció Forestal. Junta de Castella i Lleó.
Lourdes Andrés
Presidenta de l’Associació Montes de Soria. Ajuntament de Soria.
Pedro Aparicio
Secretari de l´Associació MicoAragón. Alcalde d’Orcajo.

18:15 h

Pausa cafè

18:30 h

Culinary Hub “Potencial gastronòmic dels Bolets del Moncayo i sinergies amb llegums i hortalisses locals
Nahuel Pazos
Cuiner investigador. Basque Culinary Center (BCC-Innovation), Sant Sebastià.
Cristina Mallor
Investigadora del Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària dAragó.
Jean Rondet
CEO. Sens et Territoire, França.
Ana Maria Ferrer Mairal
Investigadora en tecnologia d’aliments. Universitat de Saragossa
José Tazueco
Xef del restaurant Saboya 21, Tarazona.

19:15 h

Taula Rodona: “Contribució de les Associacions Micològiques en el desenvolupament dels Parcs Micoturístics”
Enrique Fernández Villamor
President de la Federació d’Associacions Micològiques de Castella i Lleó (FAMCAL).
José Gerardo López Castillo
President de la Federació d’Associacions Micològiques Andaluses (FAMA).
Jesús Lamata
President Associació Micològica Sant Martí de la Verge del Moncayo.
Pedro Blanco
President Societat Micològica Turolense.
Rafael Blasco
President Grup Micològic Caesaraugusta.

21:00 h

Sopar micològic a Restaurant Saboya 21
(Només ponents i experts convidats)

Programa. Dia 8 de maig. Jornada de Matí només per a ponents i experts convidats.

9:00 h

Visita al Museu Micològic i centre de recepció de visitants del Parc Micològic del Moncayo
Jesús Lamata i Luis Javier Hernández Bruna
Associació Micològica Sant Martí de la Verge del Moncayo.

9:30 h

Projecte d’Àrea micodemostrativa de la Calera
Ricardo Forcadell
CEO Qilex. Consultoria forestal, Terol.
Adrián Serrano i David Chueca
Atades Gardeniers, Tarazona.

10:00 h

Sortida a Bus des de l’Ajuntament de Sant Martí de la Verge del Moncayo per visitar els principals hàbitats micològics de Moncayo. Explicació del medi natural i clima del Moncayo.
Enrique Arrechea Veramendi
Cap del Servei de Planificació i Gestió Forestal. Govern dAragó.
Miguel Ángel Saz
Universitat de Saragossa.

10:30 h

Visita de l’hàbitat micològic de la Fageda (Fagus sylvatica)
Ricardo Forcadell
CEO Qilex. Consultoria forestal.
Rubén Hernández
Servei Provincial de Medi ambient. Govern dAragó.
Javier Marcos Martínez
Professor orientador micològic del projecte Fungalia.
Jesús Lamata i Luis Javier Hernández Bruna
Associació Micològica Sant Martí de la Verge del Moncayo.

11:30 h

Cafè a Agramonte

12:00 h

Visita de l’hàbitat de Rebollar (Quercus pyrenaica)
Ricardo Forcadell
CEO Qilex. Consultoria forestal.
Rubén Hernández
Servei Provincial de Medi ambient. Govern dAragó.
Javier Marcos Martínez
Professor orientador micològic del projecte Fungalia.
Jesús Lamata i Luis Javier Hernández Bruna
Associació Micològica Sant Martí de la Verge del Moncayo.

13:15 h

Visita de l’hàbitat de pineda albar (Pinus sylvestris)
Ricardo Forcadell
CEO Qilex. Consultoria forestal.
Rubén Hernández
Servei Provincial de Medi ambient. Govern dAragó.
Javier Marcos Martínez
Professor orientador micològic del projecte Fungalia.
Jesús Lamata i Luis Javier Hernández Bruna
Associació Micològica Sant Martí de la Verge del Moncayo.

14:30 h

Dinar micològic al restaurant “El Molino de Berola”, Vera de Moncayo.
(Només per a ponents i experts convidats).

Programa. Dia 8 de maig. Jornada de Tarda. Entrada lliure fins a completar aforament

Saló polivalent de l’Ajuntament de Sant Martí de la Verge del Moncayo (Saragossa, Aragó , Espanya)

17:00 h

Sessió de Conferències: “Paper de la ciència en la gestió i millora dels parcs micològics”

“La importància de generar i mantenir inventaris a llarg termini per millorar el coneixement i la gestió dels recursos micològics.” . Ulf Büntgen . Professor de la Universitat de Cambridge, Regne Unit.

“El projecte FUNDIVE i la ciència ciutadana per a la millora del coneixement sobre la biodiversitat micològica”. Sergi de Miguel Magaña . Universitat de Lleida-Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

“L’impacte del canvi climàtic en els recursos micològics: El projecte “per bolets”” . Cristina Aponte . CIFOR-INIA, Consell Superior d’Investigacions Científiques, Madrid.

17:45 h

Taula rodona: “Marketing, comunicació, innovació micoturística i internacionalització dels Parcs micològics”
Joaquin Latorre Minguell
Investigador i secretari general de l’European Mycological Institute (EMI).
Yolanda Santos
Regidora de Turisme. Ajuntament de Soria.
Nuria Mignone
European projects Manager Regió Piemont. Itàlia.
Jérôme Sauveplane
Regidor de medi ambient, fires i mercats de l’Ajuntament del Vigan, França.
Bin Wang
CEO Golden Truffles. Austràlia-Xina.

18:30 h

Cafè

19:00h – 20:30h

Debat valoració de criteris Fungi Friendly Forest i propostes per a l’arrencada i la millora del Parc micològic del Moncayo amb la participació d’experts convidats i membres del Comitè Científic de l’European Mycological Institute (EMI)
Alexis Guerin-Laguette
Secretari del Comitè Científic de l’EMI. Nova Zelanda (online).
Fernando Martínez Peña
Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó.
Beatriu de la Parra
ECM Enginyeria ambiental.
Sebastien Diette
Alcina, Montpeller, França.

20:30 h

Clausura
Jacob Ramírez
Parc Micològic del Moncayo. President de la Comarca de Tarazona i el Moncayo i Alcalde de Sant Martí de la Verge del Moncayo.

Experts participants : gestors i propietaris forestals de Parcs Micològics, associacions micològiques, empreses de base micològica, agents de desenvolupament rural, restaurants micològics i científics internacionals.

    1. Alexis Guerin-Laguette . Secretari del Comitè Científic de l’EMI. Nova Zelanda (online).
    2. Alexandra Falba . Gastronomia i direcció artística. Montpeller. França.
    3. Ana Maria Ferrer Mairal . Investigadora en tecnologia d’aliments. Universitat de Saragossa.
    4. Antonio Moliné . Tresorer de l’Associació Micològica de Camp. Osca.
    5. Beatriu de la Parra . CEO ECM Enginyeria ambiental. Àvila.
    6. Bin Wang . CEO Golden Truffles. Austràlia-Xina.
    7. Cristina Aponte . CIFOR-INIA, Consell Superior d’Investigacions Científiques, Madrid.
    8. Cristina Mallor . Investigadora del Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària dAragó.
    9. David Villada . Cap de Servei de Promoció Forestal. Junta de Castella i Lleó.
    10. Enrique Arrechea Veramendi . Cap del Servei de Planificació i Gestió Forestal. Govern dAragó.
    11. Enrique Fernández Villamor . President de la Federació Castellà Lleonesa d’Associacions Micològiques (FAMCAL).
    12. Fernando Guillén . Cap dels Serveis Agrícoles. Diputació Provincial de Terol.
    13. Fernando Martínez Peña. Investigador del Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària dAragó.
    14. Isabel Doñate . Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER).
    15. Jacob Ramírez . Parc Micològic del Moncayo. President de la Comarca de Tarazona i el Moncayo i Alcalde de Sant Martí de la Verge del Moncayo.
    16. Jaume Carrasco Carrasco . Institut Regional de Recerca i Desenvolupament Agroalimentari i Forestal de Castella-la Manxa.
    17. Javier Marcos . Professor curs “Orientador Micològic”. Projecte Fungalia.
    18. Jean Rondet . CEO. Sens et Territoire, França.
    19. Jérôme Sauveplane . Territori Micològic Viganès. Regidor Adjunt a l’Alcalde de l’Ajuntament del Vigan, França.
    20. Jesús Lamata . President Associació Micològica Sant Martí de la Verge del Moncayo.
    21. Joaquin Latorre Minguell. European Mycological Institute (EMI).
    22. Joris Masafont . Charte forestière Sud Cévennes, França.
    23. José Gerardo López Castillo. President de la Federació Andalusa d’Associacions Micològiques (FAMA).
    24. José Tazueco . Xef del restaurant Saboya21, Tarazona.
    25. José Antonio Lucas . Cap del Servei Territorial de Medi ambient de Soria. Junta de Castella i Lleó.
    26. Lourdes Andrés . Presidenta de l’Associació Montes de Soria. Ajuntament de Soria.
    27. Luis Javier Hernández Bruna . Associació Micològica de Sant Martí de la Verge de Moncayo.
    28. Maria Martín Santafé . Investigadora del CITA. Govern dAragó.
    29. Martín de Luis . Departament de Geografia i Ordenació del Territori. Universitat de Saragossa.
    30. Miguel Ángel Navarro . Diputat dAgricultura. Diputació Provincial de Terol.
    31. Miguel Ángel Saz . Departament de Geografia i Ordenació del Territori. Universitat de Saragossa.
    32. Miguel Gimeno . Associació de Recol·lectors Sylvesterra (Terol) i CEO Cistella i Bolets, València.
    33. Nahuel Pazos . Cuiner investigador. Basque Culinary Center (BCC-Innovation), Sant Sebastià.
    34. Nuria Mignone . European projects Manager Regió Piemont. Itàlia.
    35. Pedro Aparicio . Secretari de l´Associació MicoAragón. Alcalde d’Orcajo (Saragossa).
    36. Pedro Blanco . President Societat Micològica Turolense.
    37. Rafael Blasco . President del Grup Micològic Caesaraugusta.
    38. Ricardo Forcadell. CEO Qilex. Consultoria forestal.
    39. Roberto Serrano Notivoli . Departament de Geografia i Ordenació del Territori. Universitat de Saragossa.
    40. Rubén Escribano Gil de Gómez . Tècnica Associació de Parcs Micològics d’Aragó (MicoAragó).
    41. Rubén Hernádez . Servei Territorial de Medi ambient de Saragossa. Govern dAragó.
    42. Sebastien Diette. CEO d’Alcina, Montpeller, França.
    43. Sergi de Miguel Magaña . Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya-Universitat de Lleida.
    44. Simon Egli . Antic investigador de l’Institut de Recerca Forestal de Suïssa (WSL).
    45. Ulf Büntgen . Professor de la Universitat de Cambridge, Regne Unit.
    46. Victòria Ruiz Medrano . Universitat de Valladolid.
    47. Yolanda Santos. Regidora de Turisme. Ajuntament de Soria.

Coordinació administrativa

Direcció i assessoria científica

Participació

Finançament

Coordinació administrativa

Direcció i assessoria científica

Participació

Finançament