Slide thumbnail
Slide thumbnail

Living Lab Moncayo

El Moncayo Ć©s una joia micològica que atresora una gran diversitat i singularitat dels hĆ bitats productors de bolets. Compta amb mĆ©s de 12.000 hectĆ rees de Pinars, fagedes, rouredes, abedulars, rebollars, alzinars, prats i pastures en quĆØ podem trobar espĆØcies de les mĆ©s cobejades pel seu interĆØs socioeconòmic, com els fongs (Boletus grupo edulis), els rebollons (Lactar (Calocybe gambosa), les orelles (Amanita caesarea), angules de muntanya (Craterellus spp), mussols (Hygrophorus marzuolus), mĆŗrgoles (Morchella spp), bolet de card (Pleurotus eryngii), camins (Marasmius oreades). A mĆ©s de les preades tòfones, tant la tòfona negra (Tuber melanosporum) com la tòfona d’estiu (Tuber aestivum).
Pocs massissos muntanyosos concentren aquesta diversitat i qualitat d’espĆØcies fĆŗngiques i singularitat d’hĆ bitats en un espai tan proper i accessible a importants nuclis de població d’alta tradició recolĀ·lectora com el PaĆ­s Basc, Navarra, la Rioja i la ciutat de Saragossa, cosa que fan de Moncayo una de les zones d’Espanya de mĆ©s potencial micoturĆ­stic . No obstant això, la seva condició d’espai protegit, la seva mida discreta i les limitacions d’accessibilitat fan molt necessari que qualsevol projecte de desenvolupament micoturĆ­stic al Moncayo es faci de forma ordenada, racional i amb criteris cientificotĆØcnics .
A l’atractivitat micològica del Moncayo se suma l’afició i la colĀ·laboració de la població local, que compta amb una Associació Micològica pròpia, amb museu micològic i amb jornades micològiques . Cal destacar la riquesa històrica patrimonial i la capacitat hotelera de l’entorn del Moncayo i la gastronomia, amb presĆØncia de restaurants que ofereixen cuina micològica de qualitat.
Per això, la figura del Parc Micològic pot ser una eina que permeti aprofitar totes les oportunitats i sinèrgies de desenvolupament rural proporcionades pels fongs silvestres i contribuir a millorar lexperiència micològica respectant lentorn i afavorint la població local.
El projecte Mycotour , impulsat pels socis de l’European Mycological Institute (EMI), proposa aplicar la metodologia dels ā€œLiving Labsā€ promovent entorns de discussió i intercanvi de bones prĆ ctiques amb l’objectiu de crear i millorar conjuntament un projecte concret. En aquest cas, la creació dun Parc Micològic que permeti posar en valor de forma racional el potencial micoturĆ­stic del territori del Moncayo i generar noves oportunitats de negoci per a la població local.
Per això, el Living Lab del Moncayo comptarĆ  amb gestors i propietaris forestals, agents de desenvolupament rural, associacions micològiques, cuiners i cientĆ­fics vinguts d’Aragó i altres zones d’ Espanya, FranƧa, ItĆ lia, UK, SuĆÆssa i AustrĆ lia amb experiĆØncia a l’ecologia, gestió i valorització dels recursos micològics. Durant les dues intenses jornades de treball, se celebraran taules rodones , conferĆØncies i debats on donar a conĆØixer els casos d’ĆØxit en altres territoris similars i poder buscar les millors recomanacions per a la zona del Moncayo de comĆŗ acord amb els agents locals.

LIVING-LAB PROJECTE MYCOTOUR

7 i 8 de maig 2024

Cap a una xarxa internacional de Parcs MicoturĆ­stics (Fungi Friendly Forest):
Presentació del Parc Micològic del Moncayo.

Coordinació tècnica:

Fernando MartĆ­nez PeƱa. Centre de Recerca i Tecnologia AgroalimentĆ ria d’Aragó; RubĆ©n Escribano Gil de Gómez. Associació de Parcs Micològics d’Aragó (MicoAragó) i Joaquin Latorre Minguell. European Mycological Institute (EMI).

Programa. Dia 7 de maig. Entrada lliure fins a completar aforament.

Saló polivalent de l’Ajuntament de Sant MartĆ­ de la Verge del Moncayo (Saragossa, Aragó , Espanya).

16:30 h

Inauguració

Manuel Blasco
Conseller de Medi Ambient i Turisme. Govern dAragó.
Jacob RamĆ­rez
Parc Micològic del Moncayo. President de la Comarca de Tarazona i el Moncayo i Alcalde de Sant Martí de la Verge del Moncayo.

16:45 h

El Projecte Mycotour: vertebració i internacionalització del micoturisme al medi rural

Fernando Martƭnez PeƱa
Investigador Centre de Recerca i Tecnologia AgroalimentĆ ria d’Aragó.

17:00 h

La Xarxa de Parcs Micològics d’Aragó ( www.micoaragon.es ): Presentació del Parc Micològic del Moncayo
Rubén Escribano Gil de Gómez
TĆØcnica Associació de Parcs Micològics d’Aragó (MicoAragó).
Ricardo Forcadell
CEO Qilex. Consultoria forestal, Terol.

17:30 h

Taula rodona: ā€œPaper dels gestors i propietaris forestals en la creació i el funcionament dels Parcs Micològicsā€
Jacob RamĆ­rez
Parc Micològic del Moncayo. President de la Comarca de Tarazona i el Moncayo i Alcalde de Sant Martí de la Verge del Moncayo.
Enrique Arrechea Veramendi
Cap del Servei de Planificació i Gestió Forestal. Govern dAragó.
David Villada
Cap de Servei de Promoció Forestal. Junta de Castella i Lleó.
Lourdes AndrƩs
Presidenta de l’Associació Montes de Soria. Ajuntament de Soria.
Pedro Aparicio
Secretari de lĀ“Associació MicoAragón. Alcalde d’Orcajo.

18:15 h

Pausa cafĆØ

18:30 h

Culinary Hub ā€œPotencial gastronòmic dels Bolets del Moncayo i sinergies amb llegums i hortalisses locals ā€
Nahuel Pazos
Cuiner investigador. Basque Culinary Center (BCC-Innovation), Sant SebastiĆ .
Cristina Mallor
Investigadora del Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària dAragó.
Jean Rondet
CEO. Sens et Territoire, FranƧa.
Ana Maria Ferrer Mairal
Investigadora en tecnologia d’aliments. Universitat de Saragossa
JosƩ Tazueco
Xef del restaurant Saboya 21, Tarazona.

19:15 h

Taula Rodona: ā€œContribució de les Associacions Micològiques en el desenvolupament dels Parcs MicoturĆ­sticsā€
Enrique FernƔndez Villamor
President de la Federació d’Associacions Micològiques de Castella i Lleó (FAMCAL).
José Gerardo López Castillo
President de la Federació d’Associacions Micològiques Andaluses (FAMA).
JesĆŗs Lamata
President Associació Micològica Sant Martí de la Verge del Moncayo.
Pedro Blanco
President Societat Micològica Turolense.
Rafael Blasco
President Grup Micològic Caesaraugusta.

21:00 h

Sopar micològic a Restaurant Saboya 21
(NomƩs ponents i experts convidats)

Programa. Dia 8 de maig. Jornada de Matƭ nomƩs per a ponents i experts convidats.

9:00 h

Visita al Museu Micològic i centre de recepció de visitants del Parc Micològic del Moncayo
Jesús Lamata i Luis Javier HernÔndez Bruna
Associació Micològica Sant Martí de la Verge del Moncayo.

9:30 h

Projecte d’ƀrea micodemostrativa de la Calera
Ricardo Forcadell
CEO Qilex. Consultoria forestal, Terol.
AdriƔn Serrano i David Chueca
Atades Gardeniers, Tarazona.

10:00 h

Sortida a Bus des de l’Ajuntament de Sant MartĆ­ de la Verge del Moncayo per visitar els principals hĆ bitats micològics de Moncayo. Explicació del medi natural i clima del Moncayo.
Enrique Arrechea Veramendi
Cap del Servei de Planificació i Gestió Forestal. Govern dAragó.
Miguel Ɓngel Saz
Universitat de Saragossa.

10:30 h

Visita de l’hĆ bitat micològic de la Fageda (Fagus sylvatica)
Ricardo Forcadell
CEO Qilex. Consultoria forestal.
RubƩn HernƔndez
Servei Provincial de Medi ambient. Govern dAragó.
Javier Marcos MartĆ­nez
Professor orientador micològic del projecte Fungalia.
Jesús Lamata i Luis Javier HernÔndez Bruna
Associació Micològica Sant Martí de la Verge del Moncayo.

11:30 h

CafĆØ a Agramonte

12:00 h

Visita de l’hĆ bitat de Rebollar (Quercus pyrenaica)
Ricardo Forcadell
CEO Qilex. Consultoria forestal.
RubƩn HernƔndez
Servei Provincial de Medi ambient. Govern dAragó.
Javier Marcos MartĆ­nez
Professor orientador micològic del projecte Fungalia.
Jesús Lamata i Luis Javier HernÔndez Bruna
Associació Micològica Sant Martí de la Verge del Moncayo.

13:15 h

Visita de l’hĆ bitat de pineda albar (Pinus sylvestris)
Ricardo Forcadell
CEO Qilex. Consultoria forestal.
RubƩn HernƔndez
Servei Provincial de Medi ambient. Govern dAragó.
Javier Marcos MartĆ­nez
Professor orientador micològic del projecte Fungalia.
Jesús Lamata i Luis Javier HernÔndez Bruna
Associació Micològica Sant Martí de la Verge del Moncayo.

14:30 h

Dinar micològic al restaurant ā€œEl Molino de Berolaā€, Vera de Moncayo.
(NomƩs per a ponents i experts convidats).

Programa. Dia 8 de maig. Jornada de Tarda. Entrada lliure fins a completar aforament

Saló polivalent de l’Ajuntament de Sant MartĆ­ de la Verge del Moncayo (Saragossa, Aragó , Espanya)

17:00 h

Sessió de ConferĆØncies: ā€œPaper de la ciĆØncia en la gestió i millora dels parcs micològicsā€

ā€œLa importĆ ncia de generar i mantenir inventaris a llarg termini per millorar el coneixement i la gestió dels recursos micològics.ā€ . Ulf Büntgen . Professor de la Universitat de Cambridge, Regne Unit.

ā€œEl projecte FUNDIVE i la ciĆØncia ciutadana per a la millora del coneixement sobre la biodiversitat micològicaā€. Sergi de Miguel MagaƱa . Universitat de Lleida-Centre de CiĆØncia i Tecnologia Forestal de Catalunya.

ā€œL’impacte del canvi climĆ tic en els recursos micològics: El projecte ā€œper boletsā€ā€ . Cristina Aponte . CIFOR-INIA, Consell Superior d’Investigacions CientĆ­fiques, Madrid.

17:45 h

Taula rodona: ā€œMarketing, comunicació, innovació micoturĆ­stica i internacionalització dels Parcs micològicsā€
Joaquin Latorre Minguell
Investigador i secretari general de l’European Mycological Institute (EMI).
Yolanda Santos
Regidora de Turisme. Ajuntament de Soria.
Nuria Mignone
European projects Manager Regió Piemont. Itàlia.
JƩrƓme Sauveplane
Regidor de medi ambient, fires i mercats de l’Ajuntament del Vigan, FranƧa.
Bin Wang
CEO Golden Truffles. AustrĆ lia-Xina.

18:30 h

CafĆØ

19:00h – 20:30h

Debat valoració de criteris Fungi Friendly Forest i propostes per a l’arrencada i la millora del Parc micològic del Moncayo amb la participació d’experts convidats i membres del ComitĆØ CientĆ­fic de l’European Mycological Institute (EMI)
Alexis Guerin-Laguette
Secretari del ComitĆØ CientĆ­fic de l’EMI. Nova Zelanda (online).
Fernando Martƭnez PeƱa
Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d“Aragó.
Beatriu de la Parra
ECM Enginyeria ambiental.
Sebastien Diette
Alcina, Montpeller, FranƧa.

20:30 h

Clausura
Jacob RamĆ­rez
Parc Micològic del Moncayo. President de la Comarca de Tarazona i el Moncayo i Alcalde de Sant Martí de la Verge del Moncayo.

Experts participants : gestors i propietaris forestals de Parcs Micològics, associacions micològiques, empreses de base micològica, agents de desenvolupament rural, restaurants micològics i científics internacionals.

    1. Alexis Guerin-Laguette . Secretari del ComitĆØ CientĆ­fic de l’EMI. Nova Zelanda (online).
    2. Alexandra Falba . Gastronomia i direcció artística. Montpeller. França.
    3. Ana Maria Ferrer Mairal . Investigadora en tecnologia d’aliments. Universitat de Saragossa.
    4. Antonio MolinĆ© . Tresorer de l’Associació Micològica de Camp. Osca.
    5. Beatriu de la Parra . CEO ECM Enginyeria ambiental. ƀvila.
    6. Bin Wang . CEO Golden Truffles. AustrĆ lia-Xina.
    7. Cristina Aponte . CIFOR-INIA, Consell Superior d’Investigacions CientĆ­fiques, Madrid.
    8. Cristina Mallor . Investigadora del Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària dAragó.
    9. David Villada . Cap de Servei de Promoció Forestal. Junta de Castella i Lleó.
    10. Enrique Arrechea Veramendi . Cap del Servei de Planificació i Gestió Forestal. Govern dAragó.
    11. Enrique FernĆ”ndez Villamor . President de la Federació CastellĆ  Lleonesa d’Associacions Micològiques (FAMCAL).
    12. Fernando Guillén . Cap dels Serveis Agrícoles. Diputació Provincial de Terol.
    13. Fernando Martínez Peña. Investigador del Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària dAragó.
    14. Isabel Doñate . Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER).
    15. Jacob Ramírez . Parc Micològic del Moncayo. President de la Comarca de Tarazona i el Moncayo i Alcalde de Sant Martí de la Verge del Moncayo.
    16. Jaume Carrasco Carrasco . Institut Regional de Recerca i Desenvolupament Agroalimentari i Forestal de Castella-la Manxa.
    17. Javier Marcos . Professor curs ā€œOrientador Micològicā€. Projecte Fungalia.
    18. Jean Rondet . CEO. Sens et Territoire, FranƧa.
    19. JĆ©rĆ“me Sauveplane . Territori Micològic ViganĆØs. Regidor Adjunt a l’Alcalde de l’Ajuntament del Vigan, FranƧa.
    20. Jesús Lamata . President Associació Micològica Sant Martí de la Verge del Moncayo.
    21. Joaquin Latorre Minguell. European Mycological Institute (EMI).
    22. Joris Masafont . Charte forestière Sud Cévennes, França.
    23. JosĆ© Gerardo López Castillo. President de la Federació Andalusa d’Associacions Micològiques (FAMA).
    24. JosƩ Tazueco . Xef del restaurant Saboya21, Tarazona.
    25. José Antonio Lucas . Cap del Servei Territorial de Medi ambient de Soria. Junta de Castella i Lleó.
    26. Lourdes AndrĆ©s . Presidenta de l’Associació Montes de Soria. Ajuntament de Soria.
    27. Luis Javier HernÔndez Bruna . Associació Micològica de Sant Martí de la Verge de Moncayo.
    28. Maria Martín Santafé . Investigadora del CITA. Govern dAragó.
    29. Martín de Luis . Departament de Geografia i Ordenació del Territori. Universitat de Saragossa.
    30. Miguel Ángel Navarro . Diputat dAgricultura. Diputació Provincial de Terol.
    31. Miguel Ángel Saz . Departament de Geografia i Ordenació del Territori. Universitat de Saragossa.
    32. Miguel Gimeno . Associació de Recol·lectors Sylvesterra (Terol) i CEO Cistella i Bolets, València.
    33. Nahuel Pazos . Cuiner investigador. Basque Culinary Center (BCC-Innovation), Sant SebastiĆ .
    34. Nuria Mignone . European projects Manager Regió Piemont. Itàlia.
    35. Pedro Aparicio . Secretari de lĀ“Associació MicoAragón. Alcalde d’Orcajo (Saragossa).
    36. Pedro Blanco . President Societat Micològica Turolense.
    37. Rafael Blasco . President del Grup Micològic Caesaraugusta.
    38. Ricardo Forcadell. CEO Qilex. Consultoria forestal.
    39. Roberto Serrano Notivoli . Departament de Geografia i Ordenació del Territori. Universitat de Saragossa.
    40. RubĆ©n Escribano Gil de Gómez . TĆØcnica Associació de Parcs Micològics d’Aragó (MicoAragó).
    41. Rubén HernÔdez . Servei Territorial de Medi ambient de Saragossa. Govern dAragó.
    42. Sebastien Diette. CEO d’Alcina, Montpeller, FranƧa.
    43. Sergi de Miguel Magaña . Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya-Universitat de Lleida.
    44. Simon Egli . Antic investigador de l’Institut de Recerca Forestal de SuĆÆssa (WSL).
    45. Ulf Büntgen . Professor de la Universitat de Cambridge, Regne Unit.
    46. Victòria Ruiz Medrano . Universitat de Valladolid.
    47. Yolanda Santos. Regidora de Turisme. Ajuntament de Soria.

Coordinació administrativa

Direcció i assessoria científica

Participació

FinanƧament

Coordinació administrativa

Direcció i assessoria científica

Participació

FinanƧament