Living Lab Soria
Aquest programa ofereix una visió integral del micoturisme, combinant recerca científica i estratègies de desenvolupament sostenible. Experts internacionals de diverses disciplines analitzaran com la ciència pot contribuir a la revitalització del turisme micològic en el medi rural, amb models innovadors i pràctiques fonamentades en el coneixement.
Les conferències abordaran el paper de la recerca en la comprensió dels fongs i la seva aplicació en la sostenibilitat ambiental i econòmica del sector. Es discutiran estudis sobre la biodiversitat micològica i el seu impacte en els ecosistemes, així com el valor de les trobades científiques per a l’avenç d’aquest camp.
L’àmbit gastronòmic també tindrà un enfocament científic, explorant els beneficis nutricionals i les propietats dels fongs silvestres, amb la participació de xefs i investigadors que treballen en el seu aprofitament sostenible.
La formació i professionalització del sector seran un altre eix fonamental del programa, amb la creació d’una xarxa internacional de guies micoturístics que impulsi el reconeixement i la capacitació d’aquests especialistes amb un enfocament basat en l’evidència científica.
La comunicació i el màrqueting també seran protagonistes, analitzant les millors estratègies per divulgar els avenços científics i enfortir la connexió entre la recerca, el turisme i el públic general.
A més, el programa oferirà experiències exclusives, com visites guiades i trobades especialitzades, convertint-se en un referent per a l’impuls del micoturisme com un model de desenvolupament basat en la ciència i la sostenibilitat.
LIVING-LAB MYCOTOUR
“Ciència i cooperació per a reimaginar el micoturisme del futur”
16 i 17 de maig de 2025
Lloc: Espai Santa Clara. Carrer. Bienvenido Calvo, 5, 42002 Soria
Coordinació tècnica:
Yolanda Santos Grande, Ajuntament de Sòria; Joaquin Latorre Minguell, European Mycological Institute (EMI) i Fernando Martínez Peña, Consell Superior d’Investigacions Científiques (INIA-CSIC).
Programa. Divendres, 16 de maig
16:00 h
16:30 h
Carlos Martínez Mínguez. Alcalde de Sòria.
Ignacio Gutiérrez Llano. Secretari General del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
17:00 h
Coord. Joaquin Latorre Minguell. Investigador en micoturisme i Secretari General de l’European Mycological Institute (EMI).
Yolanda Santos Grande. Regidora de Turisme i comerç de l’Ajuntament de Sòria.
Ricardo Blanco Portillo. Cap de l’Àrea de Turisme Sostenible de la Secretaria d’Estat de Turisme. Govern d’Espanya.
Pascale Malenfant. Directora de Le Kamouraska Mycologique. Quebec (Canadà).
Jérôme Sauveplane . Regidor de medi ambient, democràcia participativa i gestió de fires i mercats del Vigan (França).
Marta Rovira Pérez. Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).
18:00 h
18:15 h
Conferències: ciència per a la ciutadania
Un estudi genètic de Boletus edulis: què estem aprenent sobre com viuen aquestes poblacions? Bill Amos. Professor de Genètica Evolutiva. Universitat de Cambridge, Regne Unit.
El Congrés Internacional de Fongs Micorrízics Comestibles (IWEMM). Alexis Guerin-Laguette Secretari de l’IWEMM (Nova Zelanda) i Asunción Morte Gómez, Catedràtica de Botànica Universitat de Múrcia.
La màgia amagada a Pinar Grande (Sòria): tallades que cuiden la diversitat dels fongs al sòl. Giada Centenaro. Universitat de Lleida.
19:15 h
Culinary Hub Mycotour Soria. Els fongs silvestres: font diversa i sostenible de salut
Coord. Nahuel Pazos Pacini. Xef investigador del Basque Culinary Center Innovation (BCCinn).
Elena Lucas. Xef restaurant Michelin La Lobita. Navaleno (Sòria).
Laura Mateo-Vivaracho. AgroLab d’Aliments Saludables, UVa. Unitat Associada al Centre per a la Qualitat dels Aliments, INIA-CSIC.
Joaquin Latorre Minguell. Investigador en micoturisme i Secretari General de l’European Mycological Institute (EMI).
Jaume Carrasco Carrasco . Institut Regional de Recerca i Desenvolupament Agroalimentari i Forestal (IRIAF).
Benigno Garrido Marcos. Congrés Sòria Gastronòmica. Fundació Segle per al Turisme i les Arts de Castella i Lleó.
20:30 h
Programa. Dissabte, 17 de maig
9:00 h
Sortida en Bus de l’organització per a visita de recursos micoturístics a Sòria. Pausa cafè a les 11.00 h. (Només per a experts convidats). Visita guiada per Biosfera, turisme actiu. Sòria.
16:30 h
Taula 2. Xarxa internacional de guies/orientadors micoturístics: formació i reconeixement.
Coord. Yolanda Santos Grande. Regidora de Turisme. Ajuntament de Sòria
Pierre-Arthur Moreau. Responsable del Diploma Universitari de Micologia. Universitat de Lilla (França).
Noelia Gómez Gil. Biosfera, turisme actiu. Sòria.
Luz López Palacios Formadora d’emprenedors. Projecte Fungalia. Saragossa.
Rubén Escribano Gil de Gómez . Projecte Fungivers. Aragó.
Pascale Malenfant. Le Kamouraska Mycologique. Quebec (Canadà).
18:00 h
18:15 h
Taula 3. Millorant les eines de comunicació i Màrqueting en micoturisme.
Coord. Chema Paraled. Dos Esferas Comunicació, EMI.
Robert Chang. Director del Napa Truffle Festival, EUA.
Amanda Guzmán Villar. Gerent de l’Associació d’Ecoturisme a Espanya.
Blanca García Gómez. Universitat de Valladolid.
Nuria Martínez Lecuona, Agència de màrqueting i comunicació We Made.
Ana Hernando. Periodista.
19:15 h
Victor Hernández Andrés, Universitat de Valladolid.
Clément Richard, Agrocampus Ouest Angers (França).
Fernando Martínez Peña, Consell Superior d’Investigacions Científiques (INIA-CSIC).
20:15 h
Experts participants : gestors i propietaris forestals de Parcs Micològics, associacions micològiques, empreses de base micològica, agents de desenvolupament rural, restaurants micològics i científics internacionals.
-
- Alberto Sáez Serrano, Universitat Complutense de Madrid (Espanya).
- Alexis Guerin Laguette, Secretari de l’International Workshop on Edible Mycorrhizal Mushrooms IWEMM (Nova Zelanda).
- Amanda Guzmán Villar, Gerent de l’Associació d’Ecoturisme a Espanya.
- Ana Hernando, Periodista. Sòria (Espanya).
- Ángel Moretón, CEO d’e-Spain. Valladolid (Espanya).
- Antonio Martín Álvarez, Fundació Patrimoni Natural de la Junta de Castella i Lleó. Sòria (Espanya).
- Asun Morte Gómez, Catedràtica de Botànica de la Universitat de Múrcia (Espanya).
- Benigno Garrido Marcos, Fundació Segle per al Turisme i les Arts de Castella i Lleó. Valladolid (Espanya).
- Bill Amos, Universitat de Cambridge (Regne Unit).
- Blanca García Gómez, Universitat de Valladolid. Sòria (Espanya).
- Chema Paraled, Dos Esferas Comunicació. Saragossa (Espanya).
- Chusja Andrés, Periodista i President de l’Associació Micològica de Navaleno. Sòria (Espanya).
- Clément Richard, Agrocampus Ouest Angers (França)
- Elena Lucas, Xef restaurant Michelin La Lobita. Navaleno (Sòria).
- Enrique Fernández Villamor, President de la Federació d’Associacions Micològiques de Castella i Lleó (FAMCAL). Àvila (Espanya).
- Etienne Brejon Lamartiniere, Universitat de Bielefeld (Alemanya).
- Eva Guillamón, Científica Titular del Consell Superior d’Investigacions Científiques (INIA-CSIC).
- Fanny Diaz, Territori Micològic del Vigan (França).
- Fernando Martínez Peña, Científic Titular del Consell Superior d’Investigacions Científiques (INIA-CSIC) i Director de l’European Mycological Institute (EMI)
- Giada Centenaro, Universitat de Lleida (Espanya).
- Jaime Carrasco, Institut Regional de Recerca i Desenvolupament Agroalimentari i Forestal (IRIAF).
- Jaime Olaizola, CEO d’IdForest. Palència (Espanya).
- Javier Marcos Martínez, Micòleg llicenciat en Biologia i Bioquímica. Conca (Espanya).
- Jérôme Sauveplane, Regidor de medi ambient, democràcia participativa i gestió de fires i mercats del Vigan (França).
- Joaquin Latorre Minguell, Investigador en micoturisme i Secretari General de l’European Mycological Institute (EMI).
- Joe Hoffman, Universitat de Bielefeld (Alemanya).
- José Manuel Pérez Pérez, President de l’Associació de Truficultors i Recol·lectors de Tòfona de Sòria. Espanya.
- Laura Mateo-Vivaracho, AgroLab d’Aliments Saludables, UVa. Unitat Associada al Centre per a la Qualitat dels Aliments, INIA-CSIC.
- Luz López Palacios, Llicenciada en Ciències Econòmiques. XQ NO? Consultoria. Saragossa (Espanya).
- Marcia Eugenio Gozalbo, Universitat de Valladolid. Sòria (Espanya).
- María Martín Marco, Fundació d’Innovació i Transferència Agroalimentària d’Aragó. Saragossa (Espanya).
- Maribel Guardiola, Dos Esferas Comunicació. Saragossa (Espanya).
- Marina Fernández Toirán, Universitat de Valladolid. Sòria (Espanya).
- Marta Rovira Pérez, Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Solsona, Lleida (Espanya).
- Miguel Gimeno López, CEO de Cesta y Setas i portaveu de Silvesterra. València (Espanya).
- Nahuel Pazos Pacini, Xef investigador del Basque Culinary Center Innovation (BCCinn). Sant Sebastià/Donostia (Espanya).
- Noelia Gómez Gil, Biosfera, turisme actiu. Sòria (Espanya).
- Nuria Martínez Lecuona, Agència de màrqueting i comunicació We Made. Madrid (Espanya).
- Pablo de Frutos Madrazo, Universitat de Valladolid. Sòria (Espanya).
- Paloma Moya Arranz, Responsable Àrea d’Innovació i Sostenibilitat del Clúster d’Alimentació i Nutrició d’Aragó. Saragossa (Espanya).
- Pascale Malenfant, Le Kamouraska Mycologique. Saint-Pascal, Quebec (Canadà).
- Pierre-Arthur Moreau, Responsable del Diploma Universitari de Micologia. Universitat de Lilla (França).
- Ricardo Blanco Portillo, Cap de l’Àrea de Turisme Sostenible de la Secretaria d’Estat de Turisme. Govern d’Espanya.
- Robert Chang, Director de la Fira de la Tòfona de Napa (EUA).
- Rubén Escribano Gil de Gómez, Associació de Parcs Micològics d’Aragó. Tramacastilla. Terol (Espanya).
- Víctor Hernández Andrés, Universitat de Valladolid. Sòria (Espanya).
- Yolanda Santos, Regidora de Turisme. Ajuntament Sòria (Espanya).
Coordinen Living Lab



Socis Mycotour










Col·labora

Financen



Coordinen Living Lab



Socis Mycotour










Col·labora

Financen


