Slide thumbnail
Slide thumbnail
MORA DE RUBIELOS Y SARRIÓN4, 5 y 6 de diciembre

Living Labs Terol

La Diputació Provincial de Terol , l’ Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER) i l’ Institut Micològic Europeu (EMI) organitzen en el marc del projecte Mycotour aquesta trobada amb format de laboratori viu o “Living Lab” , amb l’objectiu de propiciar un espai d’intercanvi de coneixement i co-creació d’idees i projectes per a la millora i internacional . Per això, comptarem amb la participació d’experts en tòfona i truficultura, gastronomia, turisme, comunicació i ciència vinguts de França, Itàlia, Suècia, EUA, Suïssa i Espanya.

Durant l’esdeveniment presentarem alguns dels resultats del projecte Mycotour, com el Parc Experiencial de la Tòfona de Terol i la Confraria de la Tòfona de Terol . Podrem conèixer els truficultors locals, visitar els paisatges tofoners de la zona, gaudir de l’experiència de la caça de la tòfona en viu, degustar la tòfona negra (Tuber melanosporum) i altres productes locals a diversos restaurants de la zona, visitar el Museu de la Tòfona Tuber Universum , la Fira de la Tòfona Fitruf i, especialment en aquesta ocasió, intercanviar experiències amb tots els convidats internacionals de l’esdeveniment.

Aquesta zona tofonera, situada a la comarca de Gúdar-Javalambre (Terol, Espanya), atresora actualment el pol més gran de producció mundial de tòfona negra (Tuber melanosporum). Tot i la bellesa dels seus pobles i paisatges, és un dels llocs més despoblats d’Europa, però on la tòfona negra ha aconseguit reactivar l’economia local i les comunitats locals estan obertes a la cooperació, la innovació i les millores que contribueixin al desenvolupament i diversificació de models de negoci al voltant de la tòfona i el trufiturisme.

PROGRAMA D’ACTIVITATS TRUFFORUM TEROL

4, 5 i 6 de desembre de 2024

Coordinació tècnica:

  • Fernando Guillén Pérez . Diputació Provincial de Terol (DPT),
  • Isabel Doñate Baselga . Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER),
  • Joaquin Latorre Minguell. European Mycological Institute (EMI),
  • Fernando Martínez-Peña. Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).

Living Lab sobre millora i internacionalització del turisme de la tòfona

dimecres, 4 de desembre de 2024 | Mora de Rubielos (Terol, Espanya)

12:30 h

Visita guiada al Castell de Mora de Rubielos (només per a convidats).

SESSIÓ 1. Lloc: Saló d’Actes de la Comarca Gúdar-Javalambre a Mora de Rubielos (Terol, Espanya).
Servei de traducció Anglès-Francès-Espanyol. Obert a convidats i públic fins a completar aforament.

15:30 h

Cafè benvinguda a la seu de la Comarca Gúdar-Javalambre

16:00 h

Inauguració. Manuel Blasco . Conseller de Medi ambient i Turisme. Govern d’Aragó

16:30 h

Presentació del Parc Experiencial de la Tòfona de Terol

  • Daniel Brito García-Mascaraque Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER).
  • Fernando Martínez-Peña. Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).

16:45 h

Taula 1. Construint el relat trufiturístic: l’orgull d’un sector singular. Coord. Dr. Fernando Martínez-Peña . Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).

  • Jean-Charles Savignac. Expressident de la Federació Francesa de Truficultors (FFT) i del Grup Europeu Trufa i Truficultura (GETT). França.
  • Gianfranco Berni . President de la Federació Italiana de Truficultors (FITA). Itàlia.
  • Juliol Perales . Expressident d’ATRUTER i de la Federació Espanyola de Truficultors (FETT). Mora de Rubielos.
  • Daniel Bertolín . Expresident d´ATRUTER i cofundador del GETT. Sarrió.
  • Francisco Edo Navarrete . Enginyer Agrònom.

18:00 h

Taula 2. Reptes de la gastronomia de la tòfona : formació en la qualitat i innovació.

    • Maria José Meda . Xef. Restaurant estrella Michelin. El Batan. Tramacastilla.
    • Benigne Garrido . Director del concurs Cuinant amb Trufa. Sòria. Junta de Castella i Lleó i Yolanda Santos . Regidora de Medi ambient i Turisme de l’Ajuntament de Soria.
    • Juan Carlos Escuder. CEO Les Truficas del Riu Pilas. Mora de Rubielos ​.
    • Ignasi Puig. Trufforum Vic .

    19:00 h

    Taula 3. Paper de les fires, mercats i territoris de la tòfona a l’atractivitat trufiturística. Coord. Dr. Joaquin Latorre Minguell . European Mycological Institute (EMI).

    • Michel Tournayre. Expressident de la FFT i del GETT. Festival de la Tòfona d’Uzès. França.
    • Inger Harlevi . Vicepresidenta de l’Hansa . Fira Tòfona de Gotland. Suècia.
    • Estefania Doñate Adan . FITRUF. Sarrió.
    • Mariluz Almeria . Fira de la Tòfona de Sòria.

    20:30 h

    Trasllat amb bus i sopar amb tòfona al restaurant Masia Latorre . Places limitades per a convidats. Per a més informació: raquel@conexionimaginativa.com , telèfon 978 61 20 52).

    Visita guiada al Parc Experiencial de la Tòfona de Terol (Només per a convidats). Servei de traducció Anglès-Francès-Espanyol. Bus de lorganització.

    Dijous, 5 de desembre de 2024 | Sarrión , Terol (Espanya)

    8:30 h

    Visita guiada a empresa de comercialització de tòfona. Juan Carlos Escuder. CEO de Les Tròfiques del Riu Pilas .

    9:00 h

    Visita guiada als paisatges de la Tòfona negra de Terol. Isabel Doñate Baselga . Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER).

    11:00 h

    Pausa cafè

    11:30 h

    Visita guiada a viver especialitzat en planta tofonera. Juan María Estrada , Enginyer Tècnic d’Inotruf i Simona Doñate CEO Inotruf

    12:15 h

    Visita i explicació al Centre d’Interpretació de la Tòfona a Sarrión . Coord. Diana Galindo Bazataqui. Tuber Universum.

    13:00 h

    Presentació a mitjans de la Confraria de la Tòfona Negra de Terol . Nomenament de confrares d’honor

    13:45 h

    Aperitiu-degustació de Tòfona Negra de Terol i altres especialitats a Tuber Universum

    15:00 h

    Trasllat amb Bus a Mora de Rubielos

    SESSIÓ 2. Lloc: Saló d’Actes de la Comarca Gúdar-Javalambre a Mora de Rubielos (Terol, Espanya).
    Servei de traducció Anglès-Francès-Espanyol. Obert a convidats i públic fins a completar aforament.

    16:00 h

    Taula 4: Paper dels truficultors en la creació de l’oferta trufiturística. Coord. Dr. Daniel Oliach Lesán . Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

    • Sophie Bediou . Secretària de la Federació Francesa de Truficultors. França.
    • Daniel Brito García-Mascaraque. President Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER).
    • Carme Vivó . Presidenta Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT).
    • José Manuel Pérez . President L’Associació de Recol·lectors i Cultivadors de Tòfona de Soria (ATRUSORIA).

    17:00 h

    Taula 5. Comunicació i comercialització de lexperiència trufiturística i internacionalització. Coord. Chema Paraled . Dues Esferes comunicació.

    • Gary Knell. The Boston Consulting Group; Former Chairman, National Geographic Partners. New York, USA.
    • Kiri Tannenbaum. Director of Public Programming And Events, James Beard Foundation, New York, USA.
    • Germán Muñoz . Terroir 34. Ginebra (Suïssa).
    • Fabián González. Director de l’àrea de luxe, Braintrust CS. Madrid.

    18:00 h

    Pausa

    18:15 h

    Debat Living Lab . Coord. Cinta Lomba . Basque Culinary Center-Innovation. Sant Sebastià, Marta Rovira Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), María Martín Santafé i Fernando Martínez Peña Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó (CITA).

    19:30 h

    Sortida amb Bus per a visita turística a la Ciutat de Terol

    21:00 h

    Sopar amb tòfona al restaurant Mètode . Places limitades per a convidats.
    Per a més informació: raquel@conexionimaginativa.com , telèfon 978 61 20 52.

    SARRIÓ TEROL

    Divendres, 6 de desembre de 2024 | Sarrión , Terol (Espanya)

    10:00 h

    Visita Fira Internacional de la Tòfona. FITRUF

    12:00 h

    Final de programa

    Resultats del Living Lab

    Totes les taules rodones i debats quedaran gravades en 3 idiomes i estaran disponibles al canal de youtube de l’EMI. Igualment, es farà públic linforme de conclusions del Living Lab.
    Finalment, un equip de recerca de l’EMI i de la Universitat de Valladolid s’encarregarà de l’anàlisi qualitativa i la publicació de la informació d’experts obtinguda al Living Lab per a benefici del sector.

    • Pau de Fruits Madrazo. Departament d’Economia Aplicada, Universitat de Valladolid.

    • Joaquin Latorre Minguell . European Mycological Institute (EMI).

    • Pedro Antonio Martín Cervantes . Departament d’economia financera i comptabilitat, Universitat de Valladolid.

    • Víctor Hernández Andrés . Departament d’Economia Aplicada, Universitat de Valladolid.

    • Fernando Martínez-Peña. Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).

    Experts participants : gestors i propietaris forestals de Parcs Micològics, associacions micològiques, empreses de base micològica, agents de desenvolupament rural, restaurants micològics i científics internacionals.

    1. Fernando Guillén Pérez . Cap dels Serveis Agrícoles. Diputació Provincial de Terol (Espanya)
    2. Daniel Brito García-Mascaraque. President de l’Associació de Truficultors de Terol ATRUTER, Sarrión, província de Terol (Espanya).
    3. Fernando Martínez-Peña. Investigador especialitzat en micologia forestal. Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).
    4. Jean Carles Savignac . Expressident de la Federació Francesa de Truficultors (FFT) i del Grup Europeu Trufa i Truficultura (GETT). França.
    5. Gianfranco Berni . President de la Federació Italiana de Truficultors (FITA). Itàlia.
    6. Juliol Perales . Expressident d’ATRUTER i de la Federació Espanyola de Truficultors (FETT). Mora de Rubielos.
    7. Daniel Bertolín . Expresident d´ATRUTER i cofundador del GETT. Sarrió.
    8. Francisco Edo Navarrete . Enginyer Agrònom. València.
    9. Nahuel Pazos . Cuiner investigador. Basque Culinary Center-Innovation (BCC). Sant Sebastià.
    10. Maria José Meda . Xef. Restaurant estrella Michelin. El Batan. Tramacastilla, Terol.
    11. Benigne Garrido . Director del concurs Cuinant amb Trufa. Sòria. Junta de Castella i Lleó.
    12. Ignasi Puig . Representant de Trufforum Vic. Llotja de Contractació i Mercat a l’origen de Vic, Cambra de Comerç de Barcelona.
    13. Yolanda Santos. Regidora de Medi ambient i Turisme de l’Ajuntament de Soria.
    14. Neftalí Velilla. Responsable de R+D de l’empresa Las Truficas del Río Pilas. Mora de Rubielos, Terol.
    15. Germán Muñoz . Export & Wine Consultant Terroir 34. Ginebra (Suïssa).
    16. Joaquin Latorre Minguell. Investigador especialitzat en micoturisme. Secretari General de l’European Mycological Institute (EMI).
    17. Michel Tournayre. Expressident de la FFT i del GETT. Festival de la Tòfona d’Uzès. França.
    18. Inger Harlevi . Vicepresidenta de l’Hansa. Fira Tòfona de Gotland. Suècia.
    19. Estefania Doñate Adan . Alcaldessa de Sarrión i responsable de la Fira internacional de la Tòfona (FITRUF). Sarrió, Terol.
    20. Mariluz Almeria . Directora de la Fira de la Tòfona de Sòria a Abejar, Sòria.
    21. Daniel Oliach Lesán . Investigador especialitzat en Truficultura. Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Solsona, Lleida.
    22. Juan Carlos Escuder . CEO de Les Truficas del Riu Pilas. Mora de Rubielos, Terol.
    23. Isabel Doñate Baselga . Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER)
    24. Juan María Estrada . Enginyer Tècnic d’Inotruf, el major viver especialitzat en la producció de plantes tofoneres de qualitat d’Espanya. Sarrió, Terol.
    25. Simona Doñate . CEO d’Inotruf, el viver més gran especialitzat en la producció de plantes tofoneres de qualitat d’Espanya. Sarrió, Terol.
    26. Diana Galindo Bazataqui . Centre d’Interpretació de la Tòfona (Tuber Universum). Sarrió, Terol.
    27. Sophie Bediou . Secretària de la Federació Francesa de Truficultors. França.
    28. Carme Vivó . Presidenta Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT).
    29. José Manuel Pérez . President L’Associació de Recol·lectors i Cultivadors de Tòfona de Soria (ATRUSORIA).
    30. Chema Paraled . Periodista agroalimentari. Dues Esferes comunicació. Saragossa.
    31. Gary Knell . The Boston Consulting Group; Former Chairman, National Geographic Partners. New York, USA.
    32. Kiri Tannenbaum . Director of Public Programming And Events, James Beard Foundation, New York, USA.
    33. Fabián González . Director de l’àrea de luxe, Braintrust CS. Madrid.
    34. Cinta Lomba . Sostenibilitat. Basque Culinary Center-Innovation. Sant Sebastià.
    35. Marta Rovira . Project Management / Bioeconomy and governance programme. Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Solsona, Lleida.
    36. Maria Martín Santafé . Investigadora especialitzada en truficultura. Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).
    37. Víctor Hernández Andrés . Departament d’Economia Aplicada, Universitat de Valladolid.
    38. Pedro Antonio Martín Cervantes . Departament d’Economia Aplicada, Universitat de Valladolid.
    39. Pau de Fruits Madrazo . Departament d’Economia Aplicada, Universitat de Valladolid.

    Organitzen:

    Col·laboren:

    Patrocinen:

    Financian: