Living Labs Terol
La Diputació Provincial de Terol , l’ Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER) i l’ Institut Micològic Europeu (EMI) organitzen en el marc del projecte Mycotour aquesta trobada amb format de laboratori viu o “Living Lab” , amb l’objectiu de propiciar un espai d’intercanvi de coneixement i co-creació d’idees i projectes per a la millora i internacional . Per això, comptarem amb la participació d’experts en tòfona i truficultura, gastronomia, turisme, comunicació i ciència vinguts de França, Itàlia, Suècia, EUA, Suïssa i Espanya.
Durant l’esdeveniment presentarem alguns dels resultats del projecte Mycotour, com el Parc Experiencial de la Tòfona de Terol i la Confraria de la Tòfona de Terol . Podrem conèixer els truficultors locals, visitar els paisatges tofoners de la zona, gaudir de l’experiència de la caça de la tòfona en viu, degustar la tòfona negra (Tuber melanosporum) i altres productes locals a diversos restaurants de la zona, visitar el Museu de la Tòfona Tuber Universum , la Fira de la Tòfona Fitruf i, especialment en aquesta ocasió, intercanviar experiències amb tots els convidats internacionals de l’esdeveniment.
Aquesta zona tofonera, situada a la comarca de Gúdar-Javalambre (Terol, Espanya), atresora actualment el pol més gran de producció mundial de tòfona negra (Tuber melanosporum). Tot i la bellesa dels seus pobles i paisatges, és un dels llocs més despoblats d’Europa, però on la tòfona negra ha aconseguit reactivar l’economia local i les comunitats locals estan obertes a la cooperació, la innovació i les millores que contribueixin al desenvolupament i diversificació de models de negoci al voltant de la tòfona i el trufiturisme.
PROGRAMA D’ACTIVITATS TRUFFORUM TEROL
4, 5 i 6 de desembre de 2024
Coordinació tècnica:
- Fernando Guillén Pérez . Diputació Provincial de Terol (DPT),
- Isabel Doñate Baselga . Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER),
- Joaquin Latorre Minguell. European Mycological Institute (EMI),
- Fernando Martínez-Peña. Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).
Living Lab sobre millora i internacionalització del turisme de la tòfona
dimecres, 4 de desembre de 2024 | Mora de Rubielos (Terol, Espanya)
12:30 h
Visita guiada al Castell de Mora de Rubielos (només per a convidats).
SESSIÓ 1. Lloc: Saló d’Actes de la Comarca Gúdar-Javalambre a Mora de Rubielos (Terol, Espanya).
Servei de traducció Anglès-Francès-Espanyol. Obert a convidats i públic fins a completar aforament.
15:30 h
Cafè benvinguda a la seu de la Comarca Gúdar-Javalambre
16:00 h
Inauguració. Manuel Blasco . Conseller de Medi ambient i Turisme. Govern d’Aragó
16:30 h
Presentació del Parc Experiencial de la Tòfona de Terol
- Daniel Brito García-Mascaraque Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER).
- Fernando Martínez-Peña. Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).
16:45 h
Taula 1. Construint el relat trufiturístic: l’orgull d’un sector singular. Coord. Dr. Fernando Martínez-Peña . Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).
- Jean-Charles Savignac. Expressident de la Federació Francesa de Truficultors (FFT) i del Grup Europeu Trufa i Truficultura (GETT). França.
- Gianfranco Berni . President de la Federació Italiana de Truficultors (FITA). Itàlia.
- Juliol Perales . Expressident d’ATRUTER i de la Federació Espanyola de Truficultors (FETT). Mora de Rubielos.
- Daniel Bertolín . Expresident d´ATRUTER i cofundador del GETT. Sarrió.
- Francisco Edo Navarrete . Enginyer Agrònom.
18:00 h
Taula 2. Reptes de la gastronomia de la tòfona : formació en la qualitat i innovació.
- Maria José Meda . Xef. Restaurant estrella Michelin. El Batan. Tramacastilla.
- Benigne Garrido . Director del concurs Cuinant amb Trufa. Sòria. Junta de Castella i Lleó i Yolanda Santos . Regidora de Medi ambient i Turisme de l’Ajuntament de Soria.
- Juan Carlos Escuder. CEO Les Truficas del Riu Pilas. Mora de Rubielos .
- Ignasi Puig. Trufforum Vic .
19:00 h
Taula 3. Paper de les fires, mercats i territoris de la tòfona a l’atractivitat trufiturística. Coord. Dr. Joaquin Latorre Minguell . European Mycological Institute (EMI).
- Michel Tournayre. Expressident de la FFT i del GETT. Festival de la Tòfona d’Uzès. França.
- Inger Harlevi . Vicepresidenta de l’Hansa . Fira Tòfona de Gotland. Suècia.
- Estefania Doñate Adan . FITRUF. Sarrió.
- Mariluz Almeria . Fira de la Tòfona de Sòria.
20:30 h
Trasllat amb bus i sopar amb tòfona al restaurant Masia Latorre . Places limitades per a convidats. Per a més informació: raquel@conexionimaginativa.com , telèfon 978 61 20 52).
Visita guiada al Parc Experiencial de la Tòfona de Terol (Només per a convidats). Servei de traducció Anglès-Francès-Espanyol. Bus de lorganització.
Dijous, 5 de desembre de 2024 | Sarrión , Terol (Espanya)
8:30 h
Visita guiada a empresa de comercialització de tòfona. Juan Carlos Escuder. CEO de Les Tròfiques del Riu Pilas .
9:00 h
Visita guiada als paisatges de la Tòfona negra de Terol. Isabel Doñate Baselga . Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER).
11:00 h
Pausa cafè
11:30 h
Visita guiada a viver especialitzat en planta tofonera. Juan María Estrada , Enginyer Tècnic d’Inotruf i Simona Doñate CEO Inotruf
12:15 h
Visita i explicació al Centre d’Interpretació de la Tòfona a Sarrión . Coord. Diana Galindo Bazataqui. Tuber Universum.
13:00 h
Presentació a mitjans de la Confraria de la Tòfona Negra de Terol . Nomenament de confrares d’honor
13:45 h
Aperitiu-degustació de Tòfona Negra de Terol i altres especialitats a Tuber Universum
15:00 h
Trasllat amb Bus a Mora de Rubielos
SESSIÓ 2. Lloc: Saló d’Actes de la Comarca Gúdar-Javalambre a Mora de Rubielos (Terol, Espanya).
Servei de traducció Anglès-Francès-Espanyol. Obert a convidats i públic fins a completar aforament.
16:00 h
Taula 4: Paper dels truficultors en la creació de l’oferta trufiturística. Coord. Dr. Daniel Oliach Lesán . Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).
- Sophie Bediou . Secretària de la Federació Francesa de Truficultors. França.
- Daniel Brito García-Mascaraque. President Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER).
- Carme Vivó . Presidenta Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT).
- José Manuel Pérez . President L’Associació de Recol·lectors i Cultivadors de Tòfona de Soria (ATRUSORIA).
17:00 h
Taula 5. Comunicació i comercialització de lexperiència trufiturística i internacionalització. Coord. Chema Paraled . Dues Esferes comunicació.
- Gary Knell. The Boston Consulting Group; Former Chairman, National Geographic Partners. New York, USA.
- Kiri Tannenbaum. Director of Public Programming And Events, James Beard Foundation, New York, USA.
- Germán Muñoz . Terroir 34. Ginebra (Suïssa).
- Fabián González. Director de l’àrea de luxe, Braintrust CS. Madrid.
18:00 h
Pausa
18:15 h
Debat Living Lab . Coord. Cinta Lomba . Basque Culinary Center-Innovation. Sant Sebastià, Marta Rovira Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), María Martín Santafé i Fernando Martínez Peña Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó (CITA).
19:30 h
Sortida amb Bus per a visita turística a la Ciutat de Terol
21:00 h
Sopar amb tòfona al restaurant Mètode . Places limitades per a convidats.
Per a més informació: raquel@conexionimaginativa.com , telèfon 978 61 20 52.
SARRIÓ TEROL
Divendres, 6 de desembre de 2024 | Sarrión , Terol (Espanya)
10:00 h
Visita Fira Internacional de la Tòfona. FITRUF
12:00 h
Final de programa
Resultats del Living Lab
Totes les taules rodones i debats quedaran gravades en 3 idiomes i estaran disponibles al canal de youtube de l’EMI. Igualment, es farà públic linforme de conclusions del Living Lab.
Finalment, un equip de recerca de l’EMI i de la Universitat de Valladolid s’encarregarà de l’anàlisi qualitativa i la publicació de la informació d’experts obtinguda al Living Lab per a benefici del sector.
-
Pau de Fruits Madrazo. Departament d’Economia Aplicada, Universitat de Valladolid.
-
Joaquin Latorre Minguell . European Mycological Institute (EMI).
-
Pedro Antonio Martín Cervantes . Departament d’economia financera i comptabilitat, Universitat de Valladolid.
-
Víctor Hernández Andrés . Departament d’Economia Aplicada, Universitat de Valladolid.
-
Fernando Martínez-Peña. Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).
Experts participants : gestors i propietaris forestals de Parcs Micològics, associacions micològiques, empreses de base micològica, agents de desenvolupament rural, restaurants micològics i científics internacionals.
- Fernando Guillén Pérez . Cap dels Serveis Agrícoles. Diputació Provincial de Terol (Espanya)
- Daniel Brito García-Mascaraque. President de l’Associació de Truficultors de Terol ATRUTER, Sarrión, província de Terol (Espanya).
- Fernando Martínez-Peña. Investigador especialitzat en micologia forestal. Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).
- Jean Carles Savignac . Expressident de la Federació Francesa de Truficultors (FFT) i del Grup Europeu Trufa i Truficultura (GETT). França.
- Gianfranco Berni . President de la Federació Italiana de Truficultors (FITA). Itàlia.
- Juliol Perales . Expressident d’ATRUTER i de la Federació Espanyola de Truficultors (FETT). Mora de Rubielos.
- Daniel Bertolín . Expresident d´ATRUTER i cofundador del GETT. Sarrió.
- Francisco Edo Navarrete . Enginyer Agrònom. València.
- Nahuel Pazos . Cuiner investigador. Basque Culinary Center-Innovation (BCC). Sant Sebastià.
- Maria José Meda . Xef. Restaurant estrella Michelin. El Batan. Tramacastilla, Terol.
- Benigne Garrido . Director del concurs Cuinant amb Trufa. Sòria. Junta de Castella i Lleó.
- Ignasi Puig . Representant de Trufforum Vic. Llotja de Contractació i Mercat a l’origen de Vic, Cambra de Comerç de Barcelona.
- Yolanda Santos. Regidora de Medi ambient i Turisme de l’Ajuntament de Soria.
- Neftalí Velilla. Responsable de R+D de l’empresa Las Truficas del Río Pilas. Mora de Rubielos, Terol.
- Germán Muñoz . Export & Wine Consultant Terroir 34. Ginebra (Suïssa).
- Joaquin Latorre Minguell. Investigador especialitzat en micoturisme. Secretari General de l’European Mycological Institute (EMI).
- Michel Tournayre. Expressident de la FFT i del GETT. Festival de la Tòfona d’Uzès. França.
- Inger Harlevi . Vicepresidenta de l’Hansa. Fira Tòfona de Gotland. Suècia.
- Estefania Doñate Adan . Alcaldessa de Sarrión i responsable de la Fira internacional de la Tòfona (FITRUF). Sarrió, Terol.
- Mariluz Almeria . Directora de la Fira de la Tòfona de Sòria a Abejar, Sòria.
- Daniel Oliach Lesán . Investigador especialitzat en Truficultura. Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Solsona, Lleida.
- Juan Carlos Escuder . CEO de Les Truficas del Riu Pilas. Mora de Rubielos, Terol.
- Isabel Doñate Baselga . Associació de Truficultors de Terol (ATRUTER)
- Juan María Estrada . Enginyer Tècnic d’Inotruf, el major viver especialitzat en la producció de plantes tofoneres de qualitat d’Espanya. Sarrió, Terol.
- Simona Doñate . CEO d’Inotruf, el viver més gran especialitzat en la producció de plantes tofoneres de qualitat d’Espanya. Sarrió, Terol.
- Diana Galindo Bazataqui . Centre d’Interpretació de la Tòfona (Tuber Universum). Sarrió, Terol.
- Sophie Bediou . Secretària de la Federació Francesa de Truficultors. França.
- Carme Vivó . Presidenta Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT).
- José Manuel Pérez . President L’Associació de Recol·lectors i Cultivadors de Tòfona de Soria (ATRUSORIA).
- Chema Paraled . Periodista agroalimentari. Dues Esferes comunicació. Saragossa.
- Gary Knell . The Boston Consulting Group; Former Chairman, National Geographic Partners. New York, USA.
- Kiri Tannenbaum . Director of Public Programming And Events, James Beard Foundation, New York, USA.
- Fabián González . Director de l’àrea de luxe, Braintrust CS. Madrid.
- Cinta Lomba . Sostenibilitat. Basque Culinary Center-Innovation. Sant Sebastià.
- Marta Rovira . Project Management / Bioeconomy and governance programme. Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Solsona, Lleida.
- Maria Martín Santafé . Investigadora especialitzada en truficultura. Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).
- Víctor Hernández Andrés . Departament d’Economia Aplicada, Universitat de Valladolid.
- Pedro Antonio Martín Cervantes . Departament d’Economia Aplicada, Universitat de Valladolid.
- Pau de Fruits Madrazo . Departament d’Economia Aplicada, Universitat de Valladolid.
Organitzen:



Col·laboren:





Patrocinen:






Financian:


