Living Lab Àvila

El Living Lab de micoturisme serà un innovador espai de trobada i col·laboració dissenyat per fomentar el desenvolupament sostenible del micoturisme en el medi rural. Amb una forta aposta per la cooperació territorial i la creació de xarxes entre actors clau, l’esdeveniment busca co-crear experiències micoturístiques autèntiques, fonamentades en el valuós patrimoni natural i cultural micològic de cada territori.

El Living Lab d’Àvila s’estructurarà en tres taules rodones amb la participació d’experts internacionals provinents de França, Itàlia, els Estats Units, el Canadà, Nova Zelanda i Espanya. En aquests panells s’abordaran temes essencials per al creixement del sector, entre ells:

  • El paper de les associacions micològiques en el desenvolupament del micoturisme des d’una perspectiva científica, destacant la seva contribució en la conservació i difusió del coneixement sobre fongs i tòfones.
  • Les oportunitats de col·laboració internacional per enfortir el sector micoturístic, promovent sinergies entre territoris amb una forta tradició en micologia.
  • La millora d’infraestructures d’aprenentatge i divulgació per enriquir l’oferta micoturística, assegurant experiències de qualitat per a visitants i professionals.

Com a complement als debats, l’esdeveniment comptarà amb un Culinary Hub dedicat a la “autèntica cuina micològica”, lema de la xarxa Micotour, especialitzada en la gastronomia basada en bolets i tòfones. En aquest espai, xefs i científics exploraran el potencial culinari del regne fungi, oferint degustacions i demostracions gastronòmiques que ressaltin la riquesa d’aquests ingredients.

A més, el programa inclourà un cicle de conferències i una excursió guiada per especialistes, dissenyada per descobrir els principals recursos micoturístics de la província d’Àvila. Tots els resultats del Living Lab seran accessibles al públic a través de la plataforma web Mycotour, consolidant el coneixement compartit i facilitant la connexió entre actors del sector.

Aquest esdeveniment promet ser una fita en l’evolució del micoturisme, generant noves oportunitats per al seu desenvolupament sostenible i la seva integració en el turisme rural.

LIVING LAB MYCOTOUR
“Micoturisme amb arrels: innovació des del territori”

14 i 15 de maig de 2025

Lloc: Palau dels Velada. Plaça de la Catedral, 10, Àvila, 05001, Espanya

Coordinació tècnica:

Enrique Fernández Villamor, Diputació d’Àvila; Joaquin Latorre Minguell European Mycological Institute (EMI) i Fernando Martínez Peña, Consell Superior d’Investigacions Científiques (INIA-CSIC).

Programa. Dia 14 de maig

16:00 h

Cafè de benvinguda i recepció de participants

16:30 h

Inauguració i presentació

Carlos García González. President de la Diputació Provincial d’Àvila.
Ana Muñoz Llabrés. Directora General de Polítiques Turístiques de la Secretaria d’Estat de Turisme.

17:00 h

Taula 1: Xarxa d’associacions micològiques per la ciència ciutadana i micoturisme sostenible

Coord. Enrique Fernández Villamor. President de la Federació d’Associacions Micològiques de Castella i Lleó (FAMCAL).

Asunción Morte Gómez. Catedràtica de Botànica de la Universitat de Múrcia.
Jesús Lamata . President de l’Associació Micològica San Martín de Moncayo (Saragossa).
José Gerardo López Castillo. President de la Federació Andalusa d’Associacions Micològiques (FAMA).
Juan Andrés Oria de Rueda Salgueiro. Professor de la Universitat de Valladolid.
Juan Manuel Velasco. Associació Micològica Salmantina i Vicepresident de FAMCAL.

18:00 h

Pausa cafè

18:15 h

Culinary Hub Mycotour Àvila. Cap a una cuina micològica autèntica i de territori
Coord. Nahuel Pazos Pacini. Xef investigador del Basque Culinary Center Innovation (BCCinn).

Carlos Casillas. Xef del Restaurant Michelin Barro (Àvila).
Sandrina Heleno. Mountain Research Centre of the Polytechnic Institute of Bragança (CIMO). Portugal.
Cristina Mallor . Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d´Aragó (CITA).
Neftali Velilla. Projecte Fungiverso. Tufiques Rio Pilas. Terol.
Jaime Olaizola. CEO. IdForest. Palència.

19:15 h

Conferències: exemples de valorització micoturística a Amèrica del Nord

El territori micològic de Kamouraska. Pascale Malenfant. Le Kamouraska Mycologique. Quebec (Canadà).
La Fira de la Tòfona de Napa (EUA). Robert Chang. Director.

20:00 h

Visita ciutat d’Àvila (opcional)

Programa. Dia 15 de maig

9:00 h

Excursió (Només per a experts convidats): sortida en bus de l’organització per a visita de recursos micoturístics a Àvila. Pausa cafè a les 11,00h. Juan Francisco Redondo. Gredos Guides. Àvila.

16:30 h

Taula 2. Cap a una xarxa internacional de Territoris Micològics Fungi Friendly Forest (EMI)
Coord. Alexis Guerin-Laguette. European Mycological Institute (EMI).

Pascale Malenfant. Le Kamouraska Mycologique. Quebec (Canadà).
Jérôme Sauveplanne. Regidor de medi ambient, democràcia participativa i gestió de fires i mercats del Vigan (França).
Nuria Mignone . European projects Manager Regió Piemont. Itàlia.
David Villada . Servei de Promoció Forestal. Junta de Castella i Lleó.
Rubén Escribano Gil de Gómez . Projecte Fungiverso. MicoAragón.

18:00 h

Pausa cafè

18:15 h

Taula 3. Xarxa d’infraestructures micològiques al servei de la societat
Coord. Beatriz de la Parra Peral. CEO. ECM Enginyeria ambiental.

Enrique Fernández Villamor . Reserva Micològica de Gredos Diputació Provincial d’Àvila.
Paloma Lorente Sebastián. Museu de la Tòfona Tuber Universum. ATRUTER (Terol).
Yolanda Santos Soria. Regidora de Turisme. Ajuntament Sòria.
Fanny Diaz. Territori Micològic al Vigan (França).
Ricardo Forcadell. Observatori Silvalia i projecte Fungiverso. Qilex Consultoria Forestal.

19:15 h

Debat Living Lab
Moderadors:
Victor Hernández Andrés, Universitat de Valladolid.
Clément Richard, Agrocampus Ouest Angers (França).
Fernando Martínez Peña, Consell Superior d’Investigacions Científiques (INIA-CSIC).

20:30 h

Clausura

Experts participants : gestors i propietaris forestals de Parcs Micològics, associacions micològiques, empreses de base micològica, agents de desenvolupament rural, restaurants micològics i científics internacionals.

    1. Alberto Sáez Serrano, Universitat Complutense de Madrid (Espanya).
    2. Alexis Guerin Laguette, Secretari de l’International Workshop on Edible Mycorrhizal Mushrooms IWEMM (Nova Zelanda).
    3. Ángel Moretón, CEO d’e-Spain. Valladolid (Espanya).
    4. Asun Morte Gómez, Catedràtica de Botànica de la Universitat de Múrcia (Espanya).
    5. Beatriz de la Parra Peral, CEO d’ECM Enginyeria Ambiental. Àvila (Espanya).
    6. Carlos Casillas, Xef Restaurant Michelin Barro. Àvila (Espanya).
    7. Clément Richard, Agrocampus Ouest Angers (França)
    8. Cristina Antón, Investigadora Predoctoral en Intel·ligència de Mercat i Màrqueting de la Universitat de Valladolid (Espanya).
    9. Cristina Mallor, Investigadora del Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó (CITA). Saragossa (Espanya).
    10. David Villada, Cap del Servei de Promoció Forestal. Junta de Castella i Lleó. Valladolid (Espanya).
    11. Enrique Fernández Villamor, President de la Federació d’Associacions Micològiques de Castella i Lleó (FAMCAL). Àvila (Espanya).
    12. Fanny Diaz, Territori Micològic del Vigan (França).
    13. Fernando Guillén Pérez, Cap dels Serveis Agrícoles. Diputació Provincial de Terol (Espanya).
    14. Fernando Martínez Peña, Científic Titular del Consell Superior d’Investigacions Científiques (INIA-CSIC) i Director de l’European Mycological Institute (EMI)
    15. Jaime Olaizola, CEO d’IdForest. Palència (Espanya).
    16. Javier Marcos Martínez, Micòleg llicenciat en Biologia i Bioquímica. Conca (Espanya).
    17. Jérôme Sauveplane, Regidor de medi ambient, democràcia participativa i gestió de fires i mercats del Vigan (França).
    18. Jesús Lamata, President de l’Associació Micològica San Martín de Moncayo (Saragossa).
    19. Joaquin Latorre Minguell, Investigador en micoturisme i Secretari General de l’European Mycological Institute (EMI).
    20. José Andrés López Pérez, Fundació d’Innovació i Transferència Agroalimentària d’Aragó. Saragossa (Espanya).
    21. José Gerardo López Castillo, President de la Federació Andalusa d’Associacions Micològiques (FAMA).
    22. Juan Andrés Oria de Rueda Salgueiro, Professor de la Universitat de Valladolid. Palència (Espanya).
    23. Juan Francisco Redondo, Gredos Guides. Àvila (Espanya).
    24. Juan Manuel Velasco, Associació Micològica Salmantina i Vicepresident de FAMCAL
    25. Miguel Angel Navarro, Diputat d’Agricultura. Diputació Provincial de Terol (Espanya).
    26. Nahuel Pazos Pacini, Xef investigador del Basque Culinary Center Innovation (BCCinn). Sant Sebastià/Donostia (Espanya).
    27. Neftalí Velilla, Projecte Fungiverso. Tufiques del Riu Pilas. Mora de Rubielos, Terol (Espanya).
    28. Nuria Mignone, European projects Manager. Regió Piemont (Itàlia).
    29. Paloma Lorente Sebastián, Associació de Truficultors de Terol ATRUTER. Sarrión, província de Terol (Espanya).
    30. Pascale Malenfant, Le Kamouraska Mycologique. Saint-Pascal, Quebec (Canadà).
    31. Ricardo Forcadell, CEO Qilex Forestal. Terol (Espanya).
    32. Robert Chang, Director de la Fira de la Tòfona de Napa (EUA).
    33. Rubén Escribano Gil de Gómez, Associació de Parcs Micològics d’Aragó. Tramacastilla. Terol (Espanya).
    34. Sandrina Heleno, Mountain Research Centre of the Polytechnic Institute of Bragança (CIMO) Portugal.
    35. Víctor Hernández Andrés, Universitat de Valladolid. Sòria (Espanya).
    36. Yolanda Santos, Regidora de Turisme. Ajuntament Sòria (Espanya).

Coordinen Living Lab

Socis Mycotour

Col·labora

Financen

Coordinen Living Lab

Socis Mycotour

Col·labora

Financen